"Ebédrecept" by Nigella - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

"Ebédrecept" by Nigella

Receptjeim > Ebédrecept

2015.01.13.

"Ebédrecept"...

Egyszerűen csak így szerepel Nigella egyik könyvében...és ez így nem valami beszédes, de a hozzávalókat olvasva: paradicsom, fekete olívabogyó, darált marhahús...hm, ez már beindítja az ízlelő radarokat és az egyszerűségből egy nagyszerűség kerekedik...de legalábbis szögletes:)





Hozzávalók

a tésztához
:

25 dkg finomliszt
 
5 dkg margarin
 
7,5 dkg hideg vaj
 
kb. 4 evőkanál hideg sós víz
 
1 tojás, sóval felverve, a kenéshez

a töltelékhez:

 
32 dkg leszűrt és felaprított konzervparadicsom
  vagy 3-4db frissen

 2 közepes fej vöröshagyma
 
2 tojás keményre főzve
 90 g magozott fekete olívabogyó
 2 evőkanál olívaolaj
 25 dkg darált marhahús
 egy csipet szegfűbors
 só, bors




1. A tésztához a lisztet egy olyan tálba tegyük ami befér a fagyasztónkba, kisebb darabokra vágjuk a margarint és a vajat és a liszttel együtt a fagyasztóba tesszük 10 percre. Ha letelt a 10 perc, dolgozzuk össze a tésztát a margarinnal, vajjal és a sós vízzel, amíg szép, egységes lesz a tészta. Osszuk két részre, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük kb. 20percre.
(A tészta elkészíthető egy-két nappal korábban is.)

2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A konzervparadicsomot leszűrjük és feldaraboljuk, ha friss paradicsomot használunk, tegyük őket egy tálba, öntsünk rá egy jó adag forró vizet, és hagyjuk ázni kb. 5 percig. Szűrjük le, tartsuk hideg vizes csap alá, húzzuk le a héját, vágjuk ki a magját, és kockázzuk fel nagyobb darabokra.
A hagymát megpucoljuk és feldaraboljuk, a kemény tojást és az olívabogyókat is.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és pároljuk benne puhára a hagymát, ha kész, közepes lángon hozzá adjuk a paradicsomot, egy-két percig kavargatjuk és hozzá adjuk a darált húst. Keverjük jól össze, az összetapadt darabokat jól szétnyomkodjuk, amikor már barna a hús, adjuk hozzá a tojást és az olívabogyót, majd fűszerezzük sóval, borssal és szegfűborssal.
Kis lángon, időnként megkeverve főzzük még 20 percig.

3. A tepsit előkészítjük, a nyújtófát és deszkát lisztezzük. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és az egyik cipót nyújtsuk akkora téglalappá, hogy épp beleférjen a tepsibe, túl vékonyra se legyen. A tésztát belefektetjük a tepsibe, majd nyújtsuk ki a másikat is.
A darált hús keveréket kanalazzuk a tepsiben lévő tésztára, egyenletesen oszlassuk el, de a szélein egy 3cm sávot hagyjunk szabadon, ezt a sávot hideg vízzel nedvesítsük meg. Fektessük rá a második réteg tésztát, a széleket körben jól összenyomkodva zárjuk le, a peremét hajtsuk vissza, majd villával nyomkodjuk körbe, hogy szép csíkos legyen. A villával szurkáljuk meg a tetejét, hogy a felesleges gőz majd távozni tudjon. Kenjük meg sóval felvert tojással.

 

4. A tepsit tegyük a sütőbe kb. 20 percre, szép aranybarnára sütjük.
Nagyobb szeletekre vágjuk, és melegen salátával tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.
Nálunk dupla adag készül belőle, és egy adag kb. 20*20 cm, nekem mindig kockára sikerül nyújtani.

 

Jó étvágyat!
Ha tetszett, osszátok!

 
 
 
 
 
 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz