33 édesség 1. rész Kelt ostoros rétes - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

33 édesség 1. rész Kelt ostoros rétes

Receptjeim > Nyalánkságok

2014.04.28.

33 édesség sorozat 1. rész

Kelt ostoros rétes...

A főiskolás éveimből származik ez recept, kb. 14éves
! A vizsgaidőszakok egyhangúságát sütéssel dobtam fel...az egyik ilyen könyvtárlátogatás alkalmával akadtam a 33édesség sorozatra, azon belül is az Édességek -lépésről lépésre - akkor csak kölcsönöztem, de annyira jók lettek a kipróbált receptek, hogy már kétszer is meg kellett vennem a könyvet, mert az elsőt elkönyörögték:)
Ezúttal újra indul a sorozat, mivel hétről hétre újra végigsütöm a recepteket:)
Ezzel a recepttel tuti sikert aratsz!!!:)... bármilyen alkalomra sütöttem, mindig ez fogyott el legelőször...:)


Hozzávalók:

A tésztához:

 60 dkg finomliszt
 3 tojássárgája
 3 ek. olaj
 6 dkg kristálycukor
 4 dl langyos tej
 5 dkg morzsolt élesztő
 1 mokkáskanál só

A töltelékhez:


 25 dkg margarin
 20 dkg kristálycukor
 3 ek. cukrozatlan kakaópor

 a nyújtáshoz liszt,
 a tetejére 1 tojás,
 a tepsi kikenéséhez vaj.

1. A tésztához a hozzávalókat egy tálban bedagasztjuk, az élesztőt nem kell a langyos tejjel felfuttatni, csak a tálba kell morzsolni. Akkor jó ha az edény falától elválik, ha nagyon ragadna a kezünk egy kis liszttel segíthetünk magunkon.
Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez idő alatt a margarint a cukorral krémesre keverjük és hozzáadjuk a kakaóport is.

2. A tésztát a lisztezett gyúródeszkára borítjuk, hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük, nedves késsel a legkönnyebb rákenni.

3. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, minél több csavarással felhengergetjük.

4. Hármas copffonással összefonjuk, az így kapott két kalácsunkat 30×20 centis, kivajazott, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekszik és nem "fekszik" el.
10-15percnyi pihentetés után a felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 160 fokon (légkeveréses) kb. 35 percig sütjük.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz