Ciabatta - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ciabatta

Receptjeim > Nyalánkságok

2014.11.23.

Ciabatta avagy a Gyökérkenyér....


Évek óta készítem, nagyon szeretjük, mert sokféleképpen lehet variálni...zöldfűszerekkel bolondítva, aszaltparadicsommal és a kedvencem: langyosan, megkenve vajjal, tetejét sóval megszórjuk)
Bruschetta alapja, de a tonhalkrém sem áll neki rosszul:)
Egyszerű, gyors és a bókokat is bezsebelhetjük... a konyhát belengő illatról már ne is beszéljünk.





Hozzávalók:

60 dkg liszt
(jelen esetben finomliszt, de lehet tönköly, rozs, stb.)

2 tk. só

6 dl langyos víz

1/2 tk. cukor

1 csomag szárított élesztő

kb. 1dl olívaolaj

zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, stb.)

kukoricaliszt a tepsi szórásához és a kenyér tetejére


1. A langyos vízben a cukorral együtt felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagy tálat az olívaolajjal kikenünk, elsőre soknak látszik az 1dl, de ebbe forgatjuk majd bele a ragacsos tésztánkat.
Egy másik tálba a lisztet összekeverjük a sóval (itt keverjétek össze a fűszerekkel is ha tesztek bele), közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük az élesztőt, kicsit összekeverjük, kívülről befelé és hagyjuk 10percig pihenni, hogy az élesztő "dolgozzon".
A pihenő után laza mozdulatokkal összekeverjük, de nem gyúrjuk, figyelem nagyon ragacsos a tészta!
A ragacsos tésztát bele tesszük a kiolajozott tálba és megforgatjuk benne, hogy mindenhova jusson az olívaolajból, lefedve, meleg helyen 1órát kelesztjük.

2.A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, kétfelé "tépjük", kicsit meghúzogatjuk, és a lisztbe forgatjuk, csavarunk rajta kettőt-hármat és mehet a kukoricaliszttel megszórt tepsibe. Tetejét megszórjuk szintén a kukoricaliszttel és kelesztjük letakarva 20-25percet. Ezt ne hagyjátok ki, mert ettől lesz igazán lyukacsos, laza a belseje.
Előmelegített sütőben, 240 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

3. A sütés után rácsra teszem kihűlni.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is.
Itt követhetsz a facebookon is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz