Fahéjas almatorta - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fahéjas almatorta

Receptjeim > Nyalánkságok

2014.10.04.

A "Nagy Különdíjas"  Fahéjas almatorta


Vácott idén rendezték meg a VI. Váci Almás Pite Sütő versenyt, ahová mindenféle süteményt vártak ami almából készült. Jó pár receptet kipróbáltam, de végül ez lett a nyerő. Ez nem pite, hanem torta ami akkora sikert aratott, hogy a zsűri " összeveszett" kié is legyen a Fődíj: Fahéjas almatorta kontra klasszikus almás pite, végül a klasszikus almás pite nyert, mert mégis csak egy almás pite verseny, de a "Nagy Különdíjat" elhoztuk!:)
Jelentem a versenyt követően a maradék torta 5perc alatt elfogyott!!!:)
Szóval érdemes kipróbálni!

Photo by Endrész Zita





Hozzávalók a tésztához:

8 dkg cukor
1 tojás
5 dkg puha vaj
16 dkg liszt
1 kk. sütőpor

Töltelékhez:

8 db közepes alma
4 dl édes fehérbor (nálam most félédes furmint volt)
3-4 ek cukor
4 dkg étk. keményítő
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 kk. fahéj

A tetejére:

4 dl tejszín
5 dkg porcukor
2 cs. habfixáló
fahéjas porcukor a szóráshoz


 

 

 

 

1. A tésztához a tojást és a cukrot habosra keverjük , majd belekeverjük a puha vajat , lisztet és a sütőport.
Kézzel összegyúrjuk és hütőbe tesszük egy 30 percre.

2. Az almát megpucoljuk és 1×1 centis kockákra vágjuk majd 3 dl fehérborral és 3 ek cukorral, illetve a vaníliával és a fehéjjal főzni kezdjük, amikor már forr, és az almák puhulnak (nem szabad szétfőzni), gyorsan összekeverjük a keményítőt és a maradék evőkanálnyi cukrot a maradék 1 dl borral, ezzel sűrítjük az almát. Levesszük a tűzről.

3. A sütőt 170 fokosra előmelegítjük. Egy 28 centis kapcsos tortaforma aljára sűtőpapírt vágtam, a forma oldalát pedig vajjal kentem ki. A tésztát kinyújtjuk, de ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson kb. 4cm magas pereme legyen.
Beleöntjük az almatölteléket és 35-40 percig sütjük, amíg a tészta szép piros nem lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük és elsimítjuk a torta tetején, a végén fahéjas porcukorral megszórjuk.

Még több fotó a versenyről itt,
https://www.facebook.com/zita.endresz/media_set?set=a.749025685143596.1073741853.100001085132627&type=3

Ha tetszett, kövess a facebookon is:)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz