Focaccia - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Focaccia

Receptjeim > Nyalánkságok

2014.05.18.

Focaccia

Beszélgetésekhez, borozgatáshoz de sörhöz is kitűnő választás...
Alapvetően  pizzakenyérből készül fokhagymás olívaolajjal, az olasz receptkönyvem szerint Liguria tartományból származik.
Nagyon sokféle variációja van a feltétnek, én most két klasszikust csináltam.


Hozzávalók:

A tésztához:

 
50 dkg finomliszt
 1,5 tk. só

 
3 ek. olívaolaj
 
3 dl langyos víz
 
2,5 dkg friss élesztő

A tetejére:
 
 durva szemű só
 2-3 ág friss rozmaring és friss oregano
 aszalt paradicsom  
 

1. Kelesztőtálba tesszük a lisztet,elkeverjük a sóval, közepébe mélyedést készítünk és ide  morzsoljuk az élesztőt, olívaolajat az aszalt pariról és a langyos vízet. Elkezdjük gyúrni, ha összeáll a tészta akkor a deszkán folytatjuk amíg szép fényes tésztát nem kapunk.

2. Vékonyan kiolajozzuk a tálat (elfelejtettem és csak az első kelesztés után csurgattam rá:) és visszatesszük a tésztát ,letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

3. Ezután kivesszük a tálból kétfelé vágjuk , gyengén átgyúrjuk, letakarjuk és még 10 percig kelesztjük, nekem 4 bucim van, mivel dupla adagot csináltam.

3. Kiolajozunk két normál méretű tepsit vagy tehetjük kerek pizza tepsibe is, a tésztát gyengéden belenyomkodjuk, kihúzogatjuk, és még 10percig pihentetjük. Amíg pihen a tésztánk a durva szemű sót mozsárban kisebbre törtem, a friss fűszerek ágait leszedve apróra vágtam.

4. Az ujjaimmal a tésztába kis mélyedéseket nyomok, az egyik tepsire apróra vágott rozmaringot, sót és olívaolajat locsolok a másikra apróra vágott oregano, só, olívaolaj és az aszalt parit erre csak a sütés után teszem. Még pihentetjük egy 20 percet, ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 200fokra, légkeveréses.

5. Betesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz