Sfogliatelle, az olasz fánk... - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Sfogliatelle, az olasz fánk...

Receptjeim > Nyalánkságok

2015.01.19.

Sfogliatelle, az olasz fánk...

A Fánkok Fánkja...Nálunk vége a szalagos fánk sütögetésnek (ami hol sikerült, hol nem)...ez lett a befutó, aki ezt egyszer kipróbálja nem szabadul...az ízektől...
Igényel egy kis előkészületet, de megéri a fáradtságot.





Hozzávalók

a tésztához
:

   7,5 dkg disznózsír
(igen, jól látjátok)
   2 tojássárgája
   50 dkg finomliszt
   1 nagy csipet só
   7,5 dkg cukor

a töltelékhez
:

   2 tojássárgája
   3,5 dkg étkezési keményítő
   fél vaníliarúd
kikapart magja
   1 narancs reszelt héja
   2,5 dl tej
   7,5 dkg cukor


a nyújtáshoz kevés liszt
a kenéshez 1 tojásfehérje
a sütéshez kb. 0,5 l olaj
a tetejére porcukor




1. A disznózsírt a mélyhűtőben fagyosra dermesztjük, a tojássárgájákat kézi habverővel elhabarjuk 3/4 dl vízben, a lisztet egy nagy tálban összevegyítjük a sóval és a cukorral.
A lisztes tálba belereszeljük a fagyos zsírt, aztán a lisztes keveréket minél gyorsabban összemorzsoljuk a zsírral. Apránként hozzáadjuk a vízzel habart tojássárgájákat, és az egészből tésztát gyúrunk.

2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Először vízszintes irányban képzeletben harmadoljuk a tésztát, és a felső harmadát ráhajtjuk a középsőre, erre pedig az alsó harmadát. 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk 1/2 cm vékonyra. Ha ez megvan, akkor harmadolva összehajtjuk úgy, ahogy az előbb tettük. Ez volt az első hajtogatási menet. Ezután a tésztát minden menet előtt elfordítjuk 90 fokkal, majd kinyújtjuk, a többi ugyanaz.
A tésztát folpackba csomagolva 1 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ettől megpuhul.

3. Közben a töltelékhez a tojássárgájákat, az étkezési keményítőt, a fél vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt narancshéjat és a tejet kis edényben, kézi habverővel csomómentesre keverjük. Mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot. Átöntjük egy tálba, hogy mielőbb kihűljön.

4. A tésztát enyhén lisztezett deszkán, a nyújtófával 2 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 50×40 cm-es téglalap lesz belőle. Derelyevágóval 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, és azok közepébe 1-1 tk. tölteléket rakunk. A tésztanégyzetek széleit vékonyan megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk, aztán mindegyiket félbehajtjuk, háromszög formájú tasakokat kapunk. Az összeérő tésztaszéleket összenyomjuk.

 

5. A sütéshez olajat forrósítunk, egy serpenyőben, beletesszük a fánkokat, és miután feljöttek az olaj felszínére, először 1,5 percig, majd fordítás után 1 perc alatt megsütjük őket.
Sütés után papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral megszórjuk. Kb 20 db lesz belőle.

Ha tetszett, osszátok!
Köszönöm:)

 
 
 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz