Szilvalekváros derelye - Rózsaborsblog

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szilvalekváros derelye

Receptjeim > Erdélyi konyha

2013.10.16.

Életem első önálló alkotása volt 13 évesen, amikor megtanultam tésztát nyújtani a nagymamámtól. Csakis a derelye miatt, nem tudta olyan sűrűn csinálni, mint szerettem volna, ezért megtanultam... Imádom hidegen/melegen, reggelire, vacsorára, mindegy... Csak legyen...

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók:


A tésztához:

   1/2 kg finomliszt
   2 dl langyos víz
   1 tojás

Töltelékhez:

   kb. 20 dkg szilvalekvár
   2 cs vaníliás cukor ízlés szerint
   1 tk fahéj
   3-4 ek víz, ha túl kemény a házi szilvalekvár

Prézlihez:

   0,5-1 dl olaj
   150 g zsemlemorzsa
   tetejére porcukor


1. Összegyúrjuk a tésztához a hozzávalókat, utána egy mintás asztalterítőt (lenvászon asztalterítőn csináltam, de lehet más is) teszünk az asztalra, amin nyújtani fogjuk a tésztát. Megszórjuk liszttel a terítőt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta nyújtás közben. Nyújtása olyan, mintha hagyományos levesbe való tésztát nyújtanánk, akkor jó a tészta vastagsága, amikor már kezd látszani az asztalterítő mintája. Kör alakúra nyújtsuk!

2. Az egyik szélénél elkezdve teáskanálnyi lekvárt teszünk 2 ujjnyi távolságra egymás után, a szélénél annyit hagyunk rá a tésztából, amit majd ráhajtunk a töltelékre. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, derelyevágóval vágjuk először a hosszú csíkot, és csak utána enyhén ferdén (rombuszosra) egyenként. Addig ismételjük, amíg elfogy a tésztánk.

3. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, csipet sóval és 2 ek olajjal. Amikor már kezd forrni, beletesszük a levágott derelyéket (két részletben csináltam, hogy ne hűtse le nagyon a vizet). Amikor feljön a tetejére, szűrőkanállal egy nagy tésztaszűrőbe tesszük át, amin lecsöpögtetjük.
A zsemlemorzsát felforrósított olajon megpirítjuk, vigyázzunk, ne égessük oda.
A lecsöpögtetett derelyét beleforgatjuk a zsemlemorzsába, a lábasban szoktam rázogatni, hogy mindenhova jusson a prézliből.
Tálaláskor porcukorral szórjuk.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz